Wat is artrose?

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Dat is niet helemaal juist. Uw gewricht is niet versleten, maar wel veranderd door verzuring van het kraakbeen.

   

Het Kraakbeen

In uw gewrichten komen twee uiteinden van botten bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat deze botten niet tegen elkaar aan schuren zit kraakbeen er als een beschermend kussentje tussen. Kraakbeen is glad, waardoor gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien en strekken.

 

Bij artrose is het kraakbeen aangetast. Het oppervlak is minder glad en soms onregelmatig waardoor het bewegen van de gewrichten minder makkelijk gaat en pijnlijk kan zijn. Door verdere verzuring, kan kraakbeen langzaam afbreken. Uiteindelijk schuren de botten over elkaar heen. Het bot beschadigt, het wordt dikker en breidt zich uit. Aan de rand van uw gewricht ontstaan dan puntige vergroeiingen ofwel osteofyten. Bij artrose in een later stadium, schuiven de botten langs elkaar en gaat het aangetaste gewricht knarsen. De kraakbeencellen krijgen minder voeding en sterven af. Het kraakbeen verliest grondstof en het oppervlak wordt ruw.

 

 

 

Artrose komt het meest voor als gewrichtsaandoening bij ouderen vanaf 40 jaar, omdat het lichaam dan sneller verzuurt. In totaal zijn er 1,2 miljoen mensen met klachten, waaronder ongeveer 25.000 tussen de 25 en 44 jaar. Bij vrouwen komt het bijna twee keer zo vaak voor als bij mannen. De reden hiervan is nog onbekend. Wel weten we intussen welke rol verzuring speelt bij verandering van het kraakbeen.

 

Artrose kan zich voortdoen in verschillenden ledematen. Hieronder vindt u een lijst met de meest voorkomende vormen:

 

 

Onze levensstijl heeft directe invloed op de verzuring die het kraakbeen aantast. Het is dus essentieel om de verschillende oorzaken van artrose te begrijpen en de symptomen te herkennen. Zodoende kunt u zelf stappen ondernemen om artrose tegen te gaan.

 

Lees meer over de oorzaken van artrose >>>

Stop de verzuring van uw kraakbeen

 

Bij artrose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het gewrichtskraakbeen. Wat kunt u eraan doen om dit tegen te gaan?

 

Lees meer >>>

 


VRAGEN OVER ARTROSE EN ONTZUREN?

 

Wilt u gratis advies hoe u door middel van ontzuren uw artroseklachten kunt verminderen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.