Artrose symptomen

De symptomen van artrose kunnen bij iedereen anders zijn. We willen u helpen om specifieke klachten die te maken hebben met verzuring op tijd te signaleren. U bent dan beter in staat de juiste behandeling te kiezen en tijdig in te grijpen.

 

Gewrichtspijn

Het eerste symptoom van artrose is vaak lichte gewrichtspijn. De zeurende pijn wordt geleidelijk aan heviger en is vaak intenser na een periode van lichamelijke rust. Bij het opstaan voelt u een pijnscheut door één of meerdere gewrichten. Na het bewegen wordt de pijn langzaam minder. Dit heet ook wel startpijn.

 

Stijfheid 

Een tweede kenmerk is stijfheid, met een mooier woord rigiditeit. U voelt bij het bewegen een onaangename spanning of verhoogde weerstand. Zodra u het gewricht gebruikt verdwijnt dit langzaam.

 

Veranderende gewrichten 

Artrose kan leiden tot een zichtbare verandering in de gewrichten. Een gewricht kan breder worden, vervormen, een andere stand aannemen of er kunnen uitsteeksels ontstaan. De zichtbare vervorming betekent nog niet dat u pijn heeft maar is wel een indicatie van artrose.

Artrose symptomen

 

Overige symptomen 

In sommige gevallen kraken gewrichten bij het bewegen.

 

Ontsteking

Als de vergroeiingen van het bot tegen het gewrichtskapsel aan komen, leidt dit bijna altijd tot ontsteking. Het gewricht wordt dikker, roder, warmer, pijnlijker en de functie neemt tijdelijk af. In het geval er een stukje bot afbreekt, zwerft dit door het gewricht. Hierdoor kan het soms ‘op slot’ zitten.

 

Als u deze symptomen herkent, kan dit duiden op artrose. Komt u één van deze symptomen tegen, begin dan met het ontzuren van het kraakbeen.

 

Lees ervaringen met ontzuren en artrose >>

Stop de verzuring van uw kraakbeen

 

Bij artrose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het gewrichtskraakbeen. Wat kunt u eraan doen om dit tegen te gaan?

 

Lees meer >>>

 


Ervaring Truus

 

Ik ben Truus, moeder van twee kinderen en grootmoeder van een. Enkele jaren geleden is er artrose geconstateerd in mijn knie. De pijn werd geleidelijk erger tot het moment dat ik mijn kleinzoon niet meer kon optillen.

 

Lees meer >>