Artrose en voeding

Artrose lijkt vaak een lokaal probleem maar het zegt iets over de gezondheid van uw lichaam. Er ontstaan klachten, uw lichaam komt wellicht voedingsstoffen te kort en het verzuurt.

 

Uw lichaam verzuurt als het zuur-base evenwicht niet in balans is. In de praktijk blijkt dat in de Westerse wereld het voedingspatroon bestaat uit ongeveer 30 a 40% basisch vormende en 60 a 70% zuur vormende voedingsmiddelen. Terwijl de richtlijn ligt op 70% basisch en 30% zuur vormend voedsel. 

 

Zure en Basische voeding

U begrijpt dat het belangrijk is voedsel met een hoog zuurgehalte te vermijden. Kort samengevat: 

vlees, vis, kaas, zuivel, suiker, zout, kant-en-klaar producten, koffie, zwarte thee, voeding met veel vet, alcohol, granen en snacks.

 

In tegenstelling tot zuur vormende voedingsmiddelen, kunt u basisch vormende voedingsmiddelen wel “onbeperkt” eten. Deze voeding zorgt voor de aanvulling van de basische mineralen die u nodig heeft om verzuring tegen te gaan. Basische voedingsmiddelen zijn onder andere:

 

Groente, fruit (niet te rijp vanwege de suikers), aardappels, zaden, kruiden, bepaalde noten, tarwegras en gerstegras.

 

Natuurlijk kunt u niet alleen maar basische voeding nuttigen, maar het zoeken van een goede balans hierin is erg belangrijk. Op internet zijn goede overzichtslijsten te vinden met basische en zuur vormende voedingsmiddelen.

 

Voedings- en gezondheidstips bij artrose

Hier vindt u alle tips die bijdragen aan een gezond lichaam en artrose tegengaan even op een rijtje:

 

Ontzuur dagelijks op actieve wijze uw lichaam

U zorgt voor het vrijmaken en afvoeren van opgeslagen zuren in uw lichaam door dagelijks basisch water of ontzurende kruidenthee te drinken, of basisch gecoate tabletten te nemen.

 

Geen of weinig alcohol

Artrose en alcohol is geen goede combinatie. Overmatig drinken heeft een verzurende invloed op het kraakbeen.

 

Niet roken

Mensen die roken hebben een grotere kans op het ontwikkelen van artrose.

 

Drink iedere dag voldoende water

Probeer dagelijks 2 tot 3 liter, waarvan 1 liter basisch water te drinken. Basisch water zorgt voor de verhoging van het natriumbicarbonaatgehalte in het lichaam. Water zorgt verder voor een goede vochthuishouding en spoelt het lichaam schoon.

 

Zorg iedere dag voor gezonde en gevarieerde voeding

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon zorgt ervoor dat u dagelijks en de hele dag door voedingsstoffen binnenkrijgt die het lichaam en kraakbeen versterken. Let daarbij op de verdeling in zuur en basisch vormende voedingsmiddelen. Twee ons groente en 2 stuks fruit zorgt voor de nodige vitamines en mineralen. Daarnaast bevatten ze ook veel vezels en weinig calorieën. Dit verklaart waarom u met groente en fruit goed op gewicht blijft.

 

Zorg voor voldoende Calcium inname

Het mineraal calcium is een fundamentele bouwstof voor alle botten. Voor een goede opname van calcium in het lichaam is ook vitamine D nodig, dus zorg ervoor dat u die ook voldoende binnen krijgt.

 

Let op uw gewicht

Hoe meer gewicht u met zich meedraagt, hoe zwaarder de belasting voor uw gewrichten en kraakbeen. Streef een gezond gewicht na. Door middel van het uitrekenen van uw "bmi" (body mass index), kunt u controleren of uw gewicht juist is.

 

Voorkom stress

Stress in hoge mate is erg slecht voor het lichaam. Gespannen zijn leidt tot de productie van veel urinezuren, kost veel energie en breekt voedingsstoffen af. Probeer daarom dagelijks tijd voor uzelf te nemen, te ontspannen en uw rust te nemen.

 

Waag een poging en ga aan de slag met deze tips en adviezen. U zult zien dat het daadwerkelijk voor resultaat gaat zorgen en dat uw gezondheid verbetert. Ga op zoek naar een goede balans in uw leven!

 

Lees meer over ontzuren van het lichaam >>>

Stop de verzuring van uw kraakbeen

 

Bij artrose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het gewrichtskraakbeen. Wat kunt u eraan doen om dit tegen te gaan?

 

Lees meer >>>

 


  

 


 

Doe de online verzuringstest

 

Artrose wordt deels veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>